A hamburger igazából elsö. Néhány napja nagyon
elfáradtam. Úgy, hogy estére szégyen és gyalázat, már csak a sütöbe-serpenyöbe
dobható készkajákra maradt kapacitásom. Másnap aztán annyira szégyeltem magam,
hogy az irodából munka után egyenesen a szupermarketbe mentem, és jól
bevásároltam a nap közben lopva olvasott receptek alapján. Estére végül másfél
órás sertepertélés után életem legjobb hamburgerét tettem az asztalra. Az
autentikus zsömle receptjét egy másik blogger receptje alapján sütöttem meg:
iránta érzett csodálatom és a dolog iránti tiszteletem mutassa az a tény, hogy
a recepttöl konyhai pályafutásom során elöször szinteegy fikarcnyit sem
tértem el!
A húspogácsához teljesen öszintén elsöre ne m mertem befektetni
marhahúsra, mert tartottam töle, hogy esetleg nem sikerül olyan jól, és akkor mérgelödhetek
a hús ára miatt. Minden szerénység nélkül, nem is értem hogy gondolhattam
ilyet!
Az egészen legközelebb csak annyit fogok
változtatni, hogy addigra lesz saját fözésü ketchup is itthon :)
A zsömléhez kell
1 doboz híg joghurt (én most a laktózmentessel
kísérletezem, erröl majd késöbb)
2 evökanál cukor
1
kevés só
nagyjából
0,5 dl olaj
1
felvert tojás
60
dkg liszt
Fél
csomag élesztő
+
1 felvert tojás a kenéshez
Aki nem sütött még kenyeret, annak röviden:
felfuttattam langyos vízben cukorral az élesztöt, majd a többi hozzávalóval
kellemesen puha kenyértésztát gyúrtam. Érdemes néhány percig dagasztani, attól lesz
igazán finom a végeredmény. Letakarva egy félóra alatt megkel, utána kisebb bolti
zsömle méretü kupacokra osztottam és szépen megformáztam. Tojással megkenve,
szezámmal vagy lenmaggal megszórva, elömelegített sütöben közepes lángon 10-20
perc alatt csodálatos bucik lettek belöle – vigyázat, igazi retró méretü hamburger
lesz a végeredmény!
A húspogácsához a kelesztési idö alatt egy tálba
dobáltam
50 dkg darált húst
1 felvert tojást
Egy nagy fej vöröshagymát kis kockákra vágva
Sót, borsot, görögszéna-levelet, feketehagyma magot,
pirospaprikát ízlés szerint
1 csipet füstsót
1 evökanál mustárt
1-1 evökanál
balzsamecetet és teriyaki szószt (nem volt kedvem venni wochester szószt, de így
nem is kellett)
és egy marék kenyérmorzsát, hogy összeálljon.
Ebböl aztán lassú tüzön a grillserpenyöben szépen
kilapított húspogácsákat sütöttem, amíg a zsemlék a sütöben növekedtek.
A többi alkotóelem, amit aztán a “toronyba”
pakoltunk: pirított hagyma- és padlizsánkarikák, uborka, paradicsom, csalamádé,
fejes saláta levelek, ketchup, mustár és majonéz. A sajt kivételesen kimaradt.
JAJ, és
amiért mérföldkö: következzen az elsö saját kép! Nem nagyon éles, de ezúttal a magam tollával büszkélkedhetek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése