2014. március 16., vasárnap

Egészséges (!!!) csoki mousse / Gesunde Choco Mousse

Laza két hónap hallgatás után újra jelentkezem - sajnos egészségügyi okokból sem rendesen bevásárolni, sem főzni nem nagyon tudtam az elmúlt hetekben, de már nincs sok hátra, és hamarosan újra szeleburdi bakkecskeként élhetem mindennapjaimat.

Mindenesetre néhány ismerősöm időről időre a segítségemre sietett, így azért nem haltam éhen, sőt, ma az ebéd készítése (házi pizza piros pesztoval és aszalt paradicsommal, semmiség) közben azon morfondíroztam, hogy mit is kezdjek a megmaradt fél avokádómmal... Aztán leesett, hogy újabban nagykövete lettem a csináljunk avokádóból édességet - mozgalomnak! Szóval a lényeg, hogy isteni finom, egészséges és roboráló a végeredmény. Tekintve hogy odakint süvít a szél és csepereg az eső, pont jó lesz vacsora helyett :)

Hozzávalók 2 főre:

1 puha avokádó
2 banán
3 teáskanál kókuszolaj
néhány evőkanál joghurt (az enyém pl. vaníliás szójajoghurt, egyébként tettem volna bele rendes vaníliát)
2 teáskanál barna nádcukor, vagy igény szerint akár picit több is
3 evőkanál keserű kakaópor (vagy több)
egy kevés tonkabab reszelve
1 csipet só

Ennyi. Azaz nem, mert mindent össze kell turmixolni. Èn nem vagyok híve a mindenféle édesítőszereknek, sokkal szívesebben használok kevesebb organikus nádcukrot, agávé-szirupot vagy ha lenne itthon, akkor simán sztevia levelet. Szerintem a banán és az avokádó láttán úgyis érthető, hogy ez a desszert (?) inkább egészséges, mint kalóriaszegény, de igazság szerint úgy vagyok vele, hogy ami jót tesz, többek között az aszalt gyümölcsök, olajos magvak, és szintetikus cuccokat kiváltó természetes édesítők, akkor nem a kalória hanem a jótékony hatás alapján döntök valami mellett vagy éppen ellene.
Ha szeretnénk vendégeket várni vele, aminek az én Anyukám például tutira nagyon örülne, akkor lehet bele olvasztani egy pici étcsokoládét is, de nélküle is mennyei! Persze érdemes egy kicsit behűteni fogyasztás előtt.

_________________________________________________________________________________

Nach lockeren zwei Monate Schweigen bin ich wieder da - leider war ich gesundheitlich verhindert, einzukaufen oder zu kochen, aber alles gut, nur noch ein paar Tage und ich kann erneut ganz normal (oder eher verrückt) hin und her rennen.

Allerdings haben einige Bekannte mir immer wieder geholfen, so habe ich nicht verhungern müssen, fast im Gegenteil, während ich heute mein Mittagessen vorbereitete (home made Pizza mit Pesto Rosso und getrockneten Tomaten, nichts besonderes), mir überlegen musste, was ich mit meiner übrig gebliebenen halben Avocado anfangen sollte... Dann ist mir eingefallen, dass ich in letzter Zeit ein wahrer Botschafter der Süßigkeiten mit Avocado geworden bin! Langer Rede, kurzer Sinn - es ist super lecker, sehr gesund und gerade bei meiner Genesung bestimmt wohltuend. Und da das Wetter heute ekehaft windig und regnerisch ist,  mein perfektes Abendessen ist damit erledigt :)

Für zwei Pesonen:

1 reife Avocado
2 Bananen
3 Teelöffel Kokosöl
ein paar Esslöffel Joghurt (ich hatte z.b. Sojajoghurt mit Vanille, sonst hätte ich Vanille dazugegeben)
2 Teelöffel Rohrzucker, oder nach Belieben etwas mehr
3 Esslöffel Kakaopulver (oder  mehr)
geriebene Tonkabohnen
1 kleine Prise Salz

Das ist alles. Besser gesagt... alles muss püriert werden. Ich bin gar kein Fan von den ganzen Süßstoffen, viel lieber benutze ich etwas weniger Bio-Rohrzucker, Agave-Sirup oder, wenn ich gerade hätte, Steviablätter. Sieht man die Zutaten, so merkt man schnell dass dieses Dessert (?) eher gesund als kalorienarm ist. Aber ich bin der Meinung, dass alles, was gut tut, wie getrocknete Früchte, Nüsse, und statt synthethischen Alternativen einfach natürliche Süßmitteln bevorzüge ich viel eher.
Bereitet man die Mousse für Gäste vor (meine Mutter wäre bestimmt ganz begeistert), kann man auch ein wenig geschmolzene Schokolade unterheben, aber es ist wirklich nicht notwendig, ohne schmeckt es auch hervorragend! Natürlich wird sie vorm Verzehr am besten etwas gekühlt.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése