2012. október 2., kedd

Csipetnyi fözöcskézés, 2. rész

Néhány nap pihi után bepótolnám a további tartozásomat, már ami a füszeres lánnyal eltöltött elsö közös fözödélutánunkat illeti. Ugyebár lazac volt az elsö fogás, erröl már megtaláljátok a receptet, most a libamájról szeretnék szólni egy pár mondatot.
Csodaszép darabot sikerült vennünk, emlékeim szerint nem került 2000 forintba sem, ami annak tekintetében, hogy simán kifért volna 6 emberre való gourmé-adag is belöle, igazán jutányos - nem kell emlékeztetnem ugye senkit, hogy az étteremekben milyen áron mérik....
Szóval ez az az alapanyag, amit én magam sem vagyok hajlandó csicsázni, egyszerüen odavagyok érte, úgy, ahogy van. Ebböl kifolyólag elöször a köretet készítettük el, mert a májnak csak a forró serpenyö kellett. Nem szakítottunk a jól bevált hagyományokkal, és mi is az édeskés vonalon maradtunk, a múltkori lilahagyma lekvár nyomán álltunk neki a dolognak.

Karamelizált hagyma erdei gyümölccsel

2-2 fej lila- és vöröshagyma
vaj
fél csésze erdei gyümölcs, lehet fagyasztott
2 evökanál cukor
citromos bors
balzsamecet-krém

A hagymákat felkarikáztuk, és a forró vajon elkezdtük szépen pirítani-párolni. Amikor már igencsak megpuhultak, megszórtuk egy kis cukorral, és hagytuk, hogy kissé karamelles illat kezdjen terjengeni a levegőben. A gyümölcsnek nem kell sok, így amikor azt hozzáadtuk, mehetett bele a só, bors és a balzsamecet krém, ízlés szerint.

A libamájat ujjnyi vastag szeletekre vágtuk, majd forró, száraz serpenyöben megsütöttük mindkét oldalán. A belöle kisülö zsíradék böven elég, és idöben is éppen csak annyi kell neki, amíg szép arany szinüre pirul.
Hát, mit ne mondjak.... kis munkával eszméletlen végeredmény... ha ezt randira föztem volna, szerintem helyböl megkéri a delikvens a kezem. Így maradt egy kellemes csajos este, az egyik a legjobbak közül.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése